zaterdag 30 maart 2013

Goed verstopt

Dag iedereen

Om de vakantie in te zetten heb ik nog enkele boeken gelezen. In dit bericht zal ik het boek 'Goed verstopt' van Païvi Stalder bespreken. 
Het boek draait allemaal rond de nieuwe paashaas in het dorp. Zijn eerste taak houdt het volgende in : hij moet de paaseieren voor Tim verstoppen, maar dit is helemaal niet gemakkelijk. De paashaas krijgt hulp van een hond. De hond heet Fred en samen vinden ze uiteindelijk een prachtige plek om Tim zijn eieren te verstoppen. 

Het boek is rechthoekig. De kaft van het boek is gemaakt van stevig materiaal (kinderen kunnen het niet zomaar stuk maken). De titel staat bovenaan in het midden in grote letters. De letters zijn eenvoudig. Op de kaft staat een grote afbeelding van de twee hoofdpersonages in het boek. Het boek is vrij groot, maar helemaal niet dik.

Net zoals in mijn vorig boek, valt ook hier de eerste pagina op. De pagina is gevuld met een fel blauwe kleur en rechts onderaan liggen enkele paaseieren. Ik vind dat die paaseieren zorgen voor nieuwsgierigheid naar de rest van het boek.
In het boek staat de tekst altijd bovenaan. De ene keer staat het links gedrukt en de andere keer rechts. Er wordt een eenvoudige stijl gebruikt bij het drukken van de letters. Er wordt telkens één alinea tekst gebruikt per dubbele bladzijde. Op de rest van de pagina vinden we een prent die ervoor zorgt dat de tekst ondersteund wordt.
De afbeeldingen worden niet omlijnd met een dikke zwarte rand. De verschillende onderdelen worden door kleur van elkaar onderscheiden.
Samen met de tekst zorgen de afbeeldingen voor nieuwsgierigheid naar de volgende pagina. Net als het spannend wordt, eindigt de tekst.
De prenten zijn eenvoudig, maar toch had de illustrator oog voor detail. Alles wat in het ‘echte’ leven aanwezig is, is ook aanwezig op te prent. Een voorbeeldje hier van : uurwerk in de kamer van de ouders van Tim.
In het boek worden geen speciale effecten gebruikt zoals flappen om iets te verstoppen.
Het boek wordt afgesloten met dezelfde prent als de prent die gebruikt werd om het boek te starten.


In het boek wordt er gebruik gemaakt van alledaagse taal. De taal in het boek is aangepast aan de leeftijd van de kinderen waarvoor dit boek is bestemd. 
Er wordt weinig tot niet aan taalverrijking gedaan in het boek.
Er wordt ook weinig tot niet aan herhaling gedaan in de zinnen. Elke zin is anders, de ene wat langer dan de andere. Wat mij ook opvalt is dat er soms een zin gestart wordt, maar niet eindigt. Dit zorgt voor nieuwsgierigheid bij de kinderen.


Dit boek wordt uiteraard gebruikt bij het thema Pasen. Voor je het boek voorleest kan je zelf eitjes verstoppen in de klas en de kinderen de eitjes laten zoeken om daarna het boek voor te lezen. Na het boek kunnen de kinderen zelf eitjes versieren met verf.


Ziezo, dit was mijn voorstelling van het boek 'Goed verstopt'.

Veel plezier toegewenst deze vakantie!

Marie-Lien Valcke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten